Mausritter - dobrodružství s meči a fousky

Mausritter je na první pohled roztomilá hra na hrdiny, která do sebe nasála množství zajímavých nápadů z dnes již kultovních her Into the Odd, Knave (český překlad Knave mimochodem Mytago právě chystá) a Goblin Punch. Žánrově je velice blízká slavné sérii Myší hlídka případně prostředí deskové hry Mice and Mystic.

Kdo hru přeložil?

Autorem překladu je Jiří Petrů, v RPG komunitě známý jako Markus. Krom toho, že je to skvělý překladatel, má dlouholeté zkušenosti hrami na hrdiny.

Pro koho je hra určena?

Pravidla hry jsou oproti jiným robustním systémům velice jednoduchá, kladou důraz na opravdu rychlý start, klíčové herní situace řeší promyšlenými elegantními mechanismy, které snadno pochopí i nejmladší hráči.

Troufnul bych si říci, že hru si užijí zejména hráči, kterým vyhovuje tzv. old-schoolový styl hraní postavení na překonávání výzev a překážek spíše důvtipem než číselnými statistikami na kartě postavy.

Mausritter jsem testoval s dětmi ve věku od 6 do 9 let. Nejdříve jsem měl trochu obavy, jak jim myší prostředí "sedne", ale ty se brzy rozptýlily – už samotná tvorba myší je velice zábavná a hráči se okamžitě se svými postavičkami sžili. Ve hře se hází celou škálou různostranných kostek, což hru činí docela atraktivní zejména v očích nováčků, kteří se s podobnými kostkami ještě nesetkali.

Je na Mausritterovi něco výjimečného?

Pokud pominu svérázný vizuál (veškeré ilustrace má na svědomí autor hry Isaac Williams), na první pohled vás upoutá systém inventáře. Ten je totiž řešen malými kartičkami, které se pokládají na deník myši. Skrze položky inventáře se řeší vše – vybavení, magie, ale třeba taky zranění nebo stavy myši. Je to velice rychlé, elegantní a hlavně zábavné řešení které ve hře moc dobře funguje.

Kde si můžu hru pořídit?

Základní příručka bude k mání v kamenných i v internetových knihkupectvích. Krabicová verze bude k dispozici pouze v e-shopu imago.cz. Součástí krabice je krom knihy pravidel také zástěna pro vypravěče, shrnutí pravidel, sešit s deníky myší, fix a snadno oddělitelné žetony pro myší inventář.

Pokud si hru chcete pouze vyzkoušet, máte hluboko do kapsy nebo zkrátka jen holdujete čtení z obrazovky, na imago.cz jsou pravidla k mání také v PDF za dobrovolný příspěvek.

více o hře Mausritter